10 Haziran 2008 Salı

KÜÇÜK KADINLAR ROMANI

Louise May Alcott, çocukken kendi yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı romanı Küçük Kadınlar, yayınlandığı 1868 yılında büyük başarıya ulaştı, tüm dünyada sadece çocukların değil, büyüklerin de severek okuduğu, unutulmaz kitaplar arasına girmiştir. Romanın bu büyük başarısı kaçınılmaz olarak film ve müzikallerin de yapılmasını sağlamıştır.
Roman, dört gençkızları olan March ailesinin yaşadığı acı, tatlı, komik olayları anlatır, babaları savaştadır, (Amerikan iç savaşı) arada sırada cepheden mektupları gelmektedir, böyle anlar büyük heyecanla anneleri koltuğa oturup. Yüksek sesle babalarından gelen mektubu okur, kızlar koltuğun çevresine çömelerek, dinlerler:
“ kızlara sevgimi ve öpücüklerimi yolla, onlara söylediğim her şeyi hatırlayacaklarını, sana yardımcı olacaklarını, düşmanlarıyla cesurca savaşacaklarını ve dönünce küçük kadınlarımla gurur duyacağımı biliyorum”
Kızların isimler Jo, Meg, Amy ve Beth’dir, annelerini ‘Marmee’ diye çağırmaktadırlar…romanda insanı çok duygulandıran sahneler vardır, örneğin bir ara babalarının yaralanıp, hastaneye kaldırıldığı haberini alırlar, anneleri babalarının ziyaretine gidecektir ama yol paraları azdır, Jo, gür, beline kadar uzun saçlarının peruk olarak para edeceğini düşünerek, saçlarını kısacık kestirir ve yol parası denkleşir….
Beth piyano çalan, sesiz biridir, sarışın, mavi gözlü Amy en küçük kızdır ve resim yeteneğine sahiptir, ünlü bir ressam olmayı düşlemektedir, Jo ise tipik bir ‘erkek Fatma’ dır, dobra, sivri dillidir, yazar olmak istemektedir...
Yanlarındaki büyük ev zengin bir adama aittir, zamanla onunla ve adamın torunu Laurie ile arkadaş olurlar, Laurie önce Jo ile arkadaş olmuştur ama Jo onun evlenme teklifini reddeder, daha sonra Laurie Amy ile evlenir. Jo ise bir profisörle evlenir ve gerçekten yazarlık yolunda ilerlemeye başlar, Meg de John isimli biriyle evlilik yapar, Beth ise en talihsiz kızdır, buz tutmuş gölde paten yaparlarken, bir ara suya düşen kız zatüree olur ve hastalığını atlatamaz..kaybederler…
Roman, Pulitzer ödülü de kazanmıştır,
Küçük Kadınlar sayısız kez filme alınmıştır, 1949 yılındaki filmde Amy rolünde saçlarını sarıya boyatmış olarak Elizabeth Taylor oynamıştır. En son 2001 de televizyon filmi olarak çekilmiştir..ayrıca Broadway’de müzikal olarak da oynanmıştır ve operaya uygulanmıştır. 1987 ve 80’de Japonlar Küçük Kadınlar’ın animasyonunu yapmışlardır.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Çoooook teşekkür ederim.Diğer sitelere baktım allak bullak bişeyler yazmışlar anlamadım.Aradığım siteyi buldum.;) :D

Adsız dedi ki...

süper olmuş öbür sitelerde adamım diye geçiniyor süperrrr...

Adsız dedi ki...

bu site süper form acilde abuk subuk seyler yazıyor çokkk teşekkürler :) ;)

Adsız dedi ki...

bu site cok guzel ama biaraz yetersiz yinede tesekkurler:):):):)

Adsız dedi ki...

on numara zaa :D :D :D :D :D on numara kopya çekilirde bizim hoca bunu istemiyo :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

merve dedi ki...

Güzel vede faydalı site.